Čistenie DPF a katalyzátorov

04. 07. 2017 | 08:07

Filter pevných častíc DPF (z anglického Diesel Particular Filter, resp. FAP – filre a particules) je keramická vložka výfuku so systémom kanálikov, ktoré dokážu zachytiť pevné častice vo filtri a ďalej ich nepustiť. V dnešnej dobe je súčasťou skoro všetkých vozidiel s vznetovým motorom. Jeho hlavnou funkciou je zabráňovať rozptylu sadzí aj prachových častíc pri jazde a tým znižovanie emisií.

Viete kedy filter potrebuje vyčistiť?
Motor má nižší výkon, spotreba sa zvýšila, auto akoby “neťahá“ a elektronika vám napíše DPF filter potrebuje regeneráciu. Čo to je? Filter pevných častíc sa zaniesol sadzami z výfukových plynov a potrebuje vyčistiť alebo vymeniť. Výmena DPF alebo FAP filtra je pomerne drahá záležitosť ktorá sa môže pohybovať obyčajne v stovkách až tisíckach eur, cena sa odvíja od typu a značky auta. Ďalšou možnosťou je čistenie resp. renovácia filtra pevných častíc na profesionálnom stroji so zárukou.

Pri porovnaní s nákupom nového filtra je čistenie u nás omnoho ekonomickejšie a lacnejšie a samozrejme takisto znižuje vplyv na životné prostredie. Naše zariadenie pracuje v uzavretom systéme, ktorým nezaťažujeme životné prostredie prachovými emisiami a pachmi.

Filter pevných častíc vo vašom vozidle vyčistíme na novom, certifikovanom a profesionálnom zariadení (certifikát TŰV NORD). Naše zariadenie pracuje s technológiou presne dávkovaných tlakových impulzov biologických rozpúšťadiel a následným dôkladným vysušením. Je to jediná technológia na trhu, ktorá je spôsobilá prečistiť nielen zbytky PM10, ale aj olejové zvyšky zachytené vo vnútri DPF a v katalyzátore.

Čistíme všetky typy filtrov pevných častíc (DPF/FAP) a katalyzátorov, a to ako z osobných automobilov, autobusov, nákladných vozidiel a kamiónov, katalyzátorov veľkých nákladných automobilov (SCR). Takisto šitímechladiče a medzichladiče. Čistením zaisťujeme obnovu pôvodnej účinnosti DPF až na 98%.

Pred renováciou a po renovácii vykonávame test protitlakom, čo zabezpečuje rýchlu diagnózu filtra a kontrolu kvality vyčistenia. Čistíme všetky DPF filtre, všetkých značiek vozidiel. Garantujeme 24 mesiacov a ďalších 100 000 km bez problémov s filtrom pevných častíc za predpokladu bezproblémovo fungujúceho spaľovacieho systému.


Autor: Števo Mačák