Úloha pravidelného merania vibrácií

29. 07. 2022 | 12:07

Oprava priemyselných strojov nie je nikdy ľahká úloha. Práve naopak, vyžaduje si to profesionalitu, špecifickú odbornosť, vhodné nástroje a vybavenie. Aby sa predišlo akémukoľvek druhu ďalších technických komplikácií, spoločnostiam sa odporúča vyžiadať si aspoň niekoľkokrát ročne periodické meranie vibrácií. Dôležitosť týchto prác vyzdvihuje väčšina odborníkov: zníženie rizika vážnych technických porúch, záruka plynulosti každej vykonanej operácie alebo úspora peňazí.

Ako sa často stáva, neodstránenie malého problému včas môže viesť k ešte závažnejším škodám a implicitne vyšším nákladom. Ak však stroje spĺňajú normy ISO 10816, žiadny z týchto problémov by nemal byť pre vašu spoločnosť problémom. Prečo experimentovať, keď si môžete vybrať bezpečný spôsob?

Dohodnite si stretnutie so špecialistom na diagnostiku strojov ešte dnes! Z hľadiska špičkovej kvality merania vibrácií musí spoločnosť poskytujúca túto službu splniť jedno dôležité pravidlo: dodržiavať normy ISO špecifické pre každý typ stroja. Klasifikácia sa robí podľa frekvenčného rozsahu, v ktorom tieto stroje pracujú. Napríklad pre stroj, ktorý pracuje medzi 10 a 200 Hz, musí technik spĺňať normy ISO 10816. Najbežnejšími príkladmi strojov sú čerpadlá a elektromotory, stredné a výrobné motory, rôzne typy generátorov, plynové a parné turbíny. Bez ohľadu na presný frekvenčný rozsah, v ktorom vaše zariadenie pracuje, normy ISO 10816 sú vašou zárukou, že oprava bola vykonaná správne. V skutočnosti by to bol dobrý spôsob, ako ohodnotiť spoločnosť špecializovanú sa na poskytovanie služieb diagnostiky strojov: pred požiadaním o meranie vibrácií alebo analýzu vibrácií sa opýtajte na ďalšie podrobnosti o type noriem, ktoré spĺňajú, alebo či vôbec spĺňajú nejaký súbor noriem. Kladná odpoveď znamená, že cesta je bezpečná a dá sa s nimi pracovať.

Čo sa týka dôležitosti merania alebo analýzy vibrácií, výhody sú nepochybné. Je to bezpečný spôsob, ako zabrániť tomu, aby sa stalo čokoľvek vážnejšie, znížiť náklady a zaručiť, že do opravy už nebudú potrebné žiadne ďalšie investície. Inžinieri špecializovaní na túto kategóriu služieb vysvetľujú, ako môže jednoduchá kontrola predĺžiť používanie stroja. Počas týchto overovaní a meraní bude každý malý technický problém zistený a odstránený s maximálnou účinnosťou. Samozrejme vždy v súlade s normami ISO 10816. Je však potrebné rešpektovať jedno dôležité pravidlo: vždy pracujte s najlepšími odborníkmi v tejto oblasti! V opačnom prípade riskujete nielen páchanie ešte väčších škôd, ale aj míňanie peňazí za nekvalitné služby.

Radou je zastaviť sa vo firme realizujúcej meranie vibrácií, ktorá má nielen nástroje a vybavenie, ale aj skúsenosti na to, aby zvládla aj tie najzložitejšie problémy, ktoré môžu časom nastať.


Autor: Števo Mačák