Čo je to termotransferová tlač?

18. 10. 2018 | 11:10

Termotransferová tlač využíva teplo na zaznamenávanie tlače na papieri. Termotransferová tlačiareň má tlačovú hlavu obsahujúcu veľa malých odporových vyhrievacích kolíkov, ktoré sú v kontakte v závislosti od typu termotransferovej tlačiarne, tavia atrament na báze vosku na obyčajný papier alebo na špeciálne potiahnutý papier. Mikroprocesor určuje, ktoré jednotlivé vyhrievacie kolíky sa zahrievajú na vytvorenie vytlačeného obrazu. Tlačová hlava sa rozprestiera po celej šírke papiera alebo média, na ktoré sa tlačia. Termotransferové tlačiarne sú obľúbené pre tlač čiarových kódov, štítkov, cenových značiek a iných špeciálnych tlačových úloh. Existujú dva typy tlačiarní termotransferov: priamy tepelný a tepelný prenos vosku.

Priamy termál: Priama termálna tlačiareň vytlačí obrázok spálením bodiek na potiahnutý papier, keď prechádza nad vyhrievanou tlačovou hlavou. Priame tepelné tlačiarne nepoužívajú pásky. Skoré faxy používali priamu tepelnú tlač.

Tepelný prenos vosku: Tento typ tlačiarne využíva termotransferovú stuhu, ktorá obsahuje atrament na báze vosku. Teplo sa aplikuje na pásku pomocou tepelnej tlačovej hlavy, ktorá roztaví atrament, ktorý ju prenáša na papier, kde po ochladení ostáva natrvalo. Typická páska na prenos tepla pozostáva z troch vrstiev: základného materiálu, atramentu na tavenie za tepla a povlaku na strane tlače základného materiálu. Povlak a základný materiál pomáhajú udržiavať atrament v tlačiarni, čo môže spôsobiť zhoršenú kvalitu tlače. Sú k dispozícii monochromatické a farebné termotransferové pásky. Odporúča sa, aby sa tlačová hlava vyčistila medzi každou zmenou pásky bavlneným tampónom a izopropylalkoholom.

Náklady na termotransferovú tlačiareň sa líšia v závislosti od veľkosti tlačiarne a zahrnutých funkcií. Náklady na spotrebný materiál, ako sú papier, pásky a tlačové hlavy, sú pri oboch typoch tlačiarní rovnaké. Kvalita tlače závisí od tlačiarne, pásky, papiera a prostredia, ako je napríklad miesto uloženia tlačiarne, teplota a vlhkosť.

Potrebujete termotransferovú tlač? Využite služby profesionálov s dlhoročnými skúsenosťami v oblasti tlačených komponentov pre priemysel.


Autor: Števo Mačák